2022-09-01 11:00Pressmeddelande

20 procent har inte de viktigaste apoteksprodukterna hemma – här är produkterna du bör ha i ditt hemmaapotek!

Olyckor och sjukdomar är vanligt förekommande i mångas vardag och oavsett hur ofta olyckan är framme så är det alltid bra att vara redo och ha ett välfyllt hemmaapotek. Trots detta så visar en kundundersökning som Apoteksgruppen nyligen genomfört att 20 % av apotekskunderna inte har de viktigaste produkterna i sitt hem och att 15 % städar sitt hemmapotek mer sällan en 1 gång per år, vilket också betyder att många produkter hinner gå ut i datum och tappa sin effekt.

Att ha en specifik plats i sitt hem där man kan förvara läkemedel och sårvård gör det snabbt och enkelt att råda bot när olyckan eller sjukdomen väl är framme. I en undersökning om apotekskundens attityder och vanor kring sitt hemmapotek som Apoteksgruppen nyligen tagit fram framgår det att en av fem inte har det nödvändigaste produkterna hemma i sitt hemmaapotek och när frågan kring hur ofta man rensar sitt hemmapotek ställdes uppgav nästan 15 % att man städar sitt hemmaapotek mer sällan en 1 gång per år. Många av apotekskundernas produkter hinner då passera sitt bäst före datum vilket resultatet också fastslår då närmre 20 % av det svarande inte har koll på sina produkters utgångsdatum.

Dock uppger 46 % i undersökningen att det rensar sitt hemmapotek cirka 2–3 gånger per år och 70 % uppger även att de lämnar in sina läkemedel till apoteket, vilket tyder på ett medvetet miljötänk.

- När dina receptfria läkemedel i ditt hemmaapotek har passerat sitt utgångsdatum kan man längre ta ansvar för läkemedlets kvalité eller effekt, det är därför extra viktigt att du håller koll på dina läkemedels utgångsdatum, säger Birgitta Lange Sjöblom, Kvalitets och Hållbarhetsdirektör på Apoteksgruppen

De 5 mest populära produkterna man har i sitt hemmaapotek enligt undersökningen

Värktabletter (Alvedon och Ipren), plåster, nässpray, allergiprodukter och ansiktsprodukter.

Apoteksgruppens checklista för hemmaapoteket

När olyckan är framme

 • Sårtvätt: Exempelvis alsolsprit och klorhexidninlösning. För att undvika infektion är det viktigt att göra rent såret innan du plåstrar om det.
 • Blandade plåster och suturtejp: Plåster i olika storlekar för att skydda sår från infektion, stoppa ett mindre blodflöde och förhindra skoskav. Suturtejp håller ihop glipande sårkanter.
 • Kompresser: Till stora sår eller rengöring
 • Gasbinda: Gasbindor är för större sår eller brännskador och har en högabsorberande såryta och skyddar bra mot både vatten och smuts.
 • Bedövninssalva: Inför rengöring eller vid insektsbett
 • Blodstillare: Vid näsblod och olika blödade sår.
 • Pincett: Om du har fått in grus eller en träflis innanför huden.
 • Ögonskölj: Renare än vatten och svider inte.

Förkylning & influensa

 • Värktabletter (ex. Alvedon och Ipren): När huvudvärk eller feber står till.
 • Febertermometer: Hjälper dig avgöra om du är lika sjuk som du känner dig.  Alla har inte exakt samma kroppstemperatur, kontrollera därför vad din friska temperatur är innan du tar temperaturen på hur sjuk du är.
 • Nässpray: Befriande att ha hemma vid tillfällig nästäppa och även näsolja.
 • Hostmedicin: Hostmedicin i tablettform håller länge än flytande så hostmedicin i tablettform är därför att föredra för ditt apotek hemma.
 • Halstabletter

Magsjuka

 • Vätskeersättning: Kan exempelvis komma till hands om du har drabbats av magsjuka eller svettats och återställer din vätske- och saltbalans.
 • Tabletter med Loperamid: Stoppar tillfällig diarre
 • Handdesinfektion

Övrigt bra-att-ha i hemapoteket

 • Kortisonkräm: Vid insektsbett, klåda & eksem
 • Insektsmedel
 • Fästingplockare
 • Allergitabletter
 • munskydd

Om Undersökning

Undersökningen är framtagen via Apoteksgruppens Kundklubb och är en webbaserad enkätundersökning som speglar åsikter när det gäller apoteksrelaterade frågor, hälsa och andra närliggande frågor. Den här undersökningen har besvarats av cirka 500 personer ur Apoteksgruppens kundklubbsregister. Undersökningen genomfördes i maj 2022. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät utskickad av Apoteksgruppen.Om Apoteksgruppen

Apoteksgruppen har närmare 200 apotek runt om i Sverige, med ett hjärta som klappar lite extra för vår lands- och glesbygd. Vi vill göra hälsa enkelt för alla våra kunder genom att erbjuda ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda tjänster och produkter inom hälsa och skönhet samt rådgivning av våra kvalificerade farmaceuter. Apoteksgruppen möjliggör egenföretagande genom franchise och är den enda apotekskedjan i Sverige som har både kedjedrivna och franchisedrivna apotek. Med drygt tusen medarbetare gör vi skillnad tillsammans - varje dag! Vårt engagemang bygger på tre kärnvärden; att bry sig på riktigt, att ligga steget före, att göra verklig skillnad. Och vår vision är att bli Sveriges mest engagerade apotek där kunderna mår lite bättre. Apoteksgruppen ägs av Euroapotheca, norra Europas största apotekskoncern.

Kontaktpersoner

Linda Wakeham
Kommunikationschef Kronans Apotek
Linda Wakeham
PRESSKONTAKT
Mickaela Borg
PR-ansvarig
Mickaela Borg

Relaterad media