2020-06-17 09:35Pressmeddelande

Apoteksgruppen inför antikroppstest för Covid-19 på utvalda apotek

null

Från och med 17 juni erbjuder Apoteksgruppen antikroppstest på ett urval av sina apotek. Testerna erbjuds i samarbete med vårdgivaren Vaccina.

Testerna erbjuds till en början på fyra apotek, varav tre är belägna i Stockholmsområdet: Djursholm, Hötorget och Orminge. Det fjärde ligger i Karlshamn. Planen är att vid behov successivt utöka tjänsten till att omfatta fler orter, genom att följa utvecklingen av efterfrågan och de beslut som tas kring antikroppstester.

Vi vill öka möjligheten för privatpersoner att enkelt testa om de har immunitet eller nyligen genomgången infektion. Vi ser att det finns en stor önskan bland privatpersoner om provtagning i samhället och med vår geografiska spridning kan vi tillhandahålla det på sikt till många. Vi ser att detta eventuellt kan vara ett komplement till dem som vill testa sig, utan en allt för lång kö, även i Stockholm där detta nu annars erbjuds via landstinget, säger Erik Sjöström, försäljnings- och driftsdirektör på Apoteksgruppen.

Testet tas via ett kapillärt blodprov, genom ett stick i fingret. Efter cirka 15 minuter får kunden svar på om de utvecklat antikroppar mot Covid-19. Provsvaret visar om kroppens immunförsvar har reagerat på Covid-19 genom att visa om personen har skapat särskilda antikroppar mot viruset. Antikroppstestet är CE-märkt med 95% sensitivitet samt 100% specificitet.

Testernas tillförlitlighet i kombination med att det tryggt går att tillgängliggöra för hela befolkningen via apotek har varit en ledstjärna vid vårt nuvarande val av testet från SureBiotech, som utförs av en legitimerad sjuksköterska, säger David Razzaz, läkare och medicinskt ansvarig på Vaccina i Stockholm.

Vi känner oss trygga i vårt samarbete med Vaccina. När kunden får sina svar så hjälper Vaccina kunden att tolka svaret, då det är fortsatt viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Birgitta Lange Sjöblom, kvalitetsdirektör på Apoteksgruppen.

Testet kostar 595 kr och utförs av legitimerad sköterska från Vaccina. Tjänsten erbjuds som drop-in och via tidsbokning. På www.apoteksgruppen.se/antikroppstest-covid-19 finns aktuell information om vilka apotek som erbjuder testerna.

För ytterligare information, kontakta: Anna Bergstedt, Presskontakt Apoteksgruppen, anna.bergstedt@apoteksgruppen.se, 070-576 29 66.


Om Apoteksgruppen

Apoteksgruppen ägs av Euroapotheca, som är en internationell apotekskedja med apotek i Litauen, Lettland, Estland, Polen och Sverige. Euroapotheca är en av de största apoteksaktörerna i norra Europa med mer än 3800 anställda på drygt 670 apotek. I Sverige finns 197 apotek och ett 40-tal drivs privat av egenföretagare med stöd av Servicekontoret.

Kontaktpersoner

Anna Bergstedt
Marknads- och kommunikationsdirektör, Ansvarig för E-handel samt Pressansvarig
Anna Bergstedt