2020-06-08 13:01Pressmeddelande

Apoteksgruppen inför födelsemärkeskontroll på utvalda apotek

null

Apoteksgruppen erbjuder från och med 22 juni en ny hälsotjänst för kontroll av födelsemärken på nio apotek. Undersökningen genomförs i samarbete med vårdgivaren Dermly.

Hudcancer är en av de cancerformer som ökar mest i befolkningen och därför är det viktigt att öka undersökningskapaciteten i samhället. Nu lanserar Apoteksgruppen en tjänst som ska avlasta vården och göra födelsemärkeskontroller mer lättillgängligt för patienten. Tjänsten erbjuds till en början på nio olika apotek i landet och är ett pilotprojekt som pågår under sex månader.

- Dermly är en vårdgivare som samarbetar med specialister över hela landet och kan remittera patienten vidare direkt om det är ett födelsemärke som behöver undersökas ytterligare. Det innebär att patienten får rätt hjälp så snabbt som möjligt, utan att behöva söka sig vidare själv inom vården. De får hjälp hela vägen, säger Erik Sjögren, försäljningsdirektör på Apoteksgruppen.

Varje år diagnostiseras 4 000 svenskar med malignt melanom och av dem är det 500 som avlider till följd av sjukdomen. Varje år ökar dessutom upptäckten av cancertumörer i huden med ungefär fem procent.

- Att fler kan upptäcka eventuell hudcancer i tid kan vara avgörande för en framgångsrik behandling. Vi vet att många oroar sig över sina leverfläckar men drar sig för att få dem undersökta då det kan dröja att få en tid för undersökning i den traditionella vården. Ur det här behovet föddes vår idé att erbjuda specialistundersökning på distans, säger Pontus Kressner, vd Dermly.

Undersökningen görs på Apoteksgruppens apotek med ett teledermatoskop vilket ger en betydligt högre säkerhet i bedömningen än motsvarande digital undersökning som sker via patientens egen mobilkamera. Patienten får besked från Dermlys hudläkare inom 48 timmar, och remiss till specialistläkare om man behöver utreda födelsemärket vidare.

Så går det till

  • Kunden registrerar sig med BankID på Dermly.se och får sedan besvara några korta frågor om sitt födelsemärke
  • Kunden besöker apoteket under ordinarie öppettider där apotekspersonalen fotograferar födelsemärket med ett teledermatoskop
  • Fotot skickas digitalt till hudläkare för bedömning
  • Inom 48 timmar får kunden ett digitalt svar och även remiss till specialistläkare om så behövs

Födelsemärkeskollen kommer i det första pilotprojektet erbjudas på Apoteksgruppens apotek på följande orter: 
Sigtuna, Varberg (Västra Vallgatan), Örebro (Svampen), Kalmar, Söderköping, Valdemarsvik, Boden, Trosa, Linköping (Stora torget).

Födelsemärkeskontrollen kostar 295 kronor för undersökning av ett födelsemärke. För undersökning av flera vid samma tillfälle kostar de 150 kr/styck. Läs mer om tjänsten på www.apoteksgruppen.se/fodelsemarkeskontroll 

För ytterligare information, kontakta:
Anna Bergstedt, Presskontakt Apoteksgruppen, anna.bergstedt@apoteksgruppen.se, 070-576 29 66.


Om Apoteksgruppen

Apoteksgruppen ägs av Euroapotheca, som är en internationell apotekskedja med apotek i Litauen, Lettland, Estland, Polen och Sverige. Euroapotheca är en av de största apoteksaktörerna i norra Europa med mer än 3800 anställda på drygt 670 apotek. I Sverige finns 197 apotek och ett 40-tal drivs privat av egenföretagare med stöd av Servicekontoret.

Kontaktpersoner

Anna Bergstedt
Marknads- och kommunikationsdirektör, Ansvarig för E-handel samt Pressansvarig
Anna Bergstedt