2022-04-04 06:00Pressmeddelande

Erik Romell är en av tre finalister till ”Årets CFO” på Svenska Franchisegalan 2022

Erik Romell, CFO ApoteksgruppenErik Romell, CFO Apoteksgruppen

Apoteksgruppens CFO, Erik Romell, har utsetts till en av finalisterna i kategorin ”Årets CFO” som utses av branschorganisationen Svenska Franchise Föreningen. Vinnaren koras under Svenska Franchisegalan som genomförs den 13 maj på Grand Hôtel i Stockholm.  

För att hylla duktiga företagare inom franchise arrangerar Svenska Franchise Föreningen varje år Svenska Franchisegalan där man delar ut priser i olika kategorier. När man under förra veckan offentliggjorde finalisterna till årets Svenska Franchisegala, stod det klart att Apoteksgruppens CFO, Erik Romell, är en av tre finalister i kategorin ”Årets CFO”.

Under galan utser Svenska Franchise Föreningen även ”Årets Franchisetagare” och i den kategorin hittar vi i år Apoteksgruppens franchisetagare Cathrine Granath, Charlotte Hallgren och Christoffer Viberg i Gällivare. 

I kategorin ”Årets CFO” så är det Erik Romell från Apoteksgruppen som är nominerad till det ärofyllda priset. Erik med team har under lång tid aktivt och framgångsrikt jobbat för att ge ett konkurrenskraftigt franchiseerbjudande till både befintliga och nya, duktiga franchisetagare. 

Ett av de förbättrings- och utvecklingsinitiativ som ekonomiavdelningen drivit är att insourca redovisningsfunktionen, vilket har resulterat i besparingar men även inneburit betydligt bättre intern kontroll över Apoteksgruppens ekonomi och möjliggörande av en mer aktiv ekonomistyrning. Efter flera års projektarbete är vi även snart i mål med att lansera ett nytt ERP-system som kommer vara till stor fördel både för ekonomiavdelningen samt för hela bolaget. Resultaten blir bland annat högre kvalité på bokföringen, bättre ekonomistyrning, ny hårdvara i apoteken och förbättrad lagerhållning. 

Apoteksgruppen har också infört ett nytt leverantörsreskontra- och attesteringssystem. Det smidigare och mer stabila systemet har resulterat i snabbare attesteringstider, bättre kontroll och har därigenom minskat risken för förfallna fakturor. Det är dessutom direkt kopplat till bokföringssystemet vilket har lett till en mer effektiv redovisning.

Jag är jätteglad för min nominering och för att ha gått vidare som en av tre finalister till detta ärofyllda pris. Franchisetagarna är en vital del av Apoteksgruppen. Det är därför en självklarhet att vi arbetar aktivt för deras förutsättningar att driva lönsamma apotek, på samma sätt som vi gör med våra egna. Inom ekonomiavdelningen har vi de senaste åren funderat på hur vi kan bidra till denna lönsamhet genom att förbättra det slutliga mötet med kunden i apoteken. Det kan låta avlägset då vi är en supportfunktion som sitter på servicekontoret men om vi kan ge apoteken mer tid så borde det kunna bidra till bättre kundbemötande. Så genom att fokusera på att minska den tid apoteken lägger på fakturahantering, lagerkontroll och administration, och samtidigt bidra till en god ekonomistyrning så frigör vi viktig tid som i stället kan läggas på kunder. Den visionen har genomsyrat vårt avdelningsarbete och har lett till en finansiell ’make-over’”, säger Erik Romell.

Ekonomiteamet med Erik i spetsen har under det senaste året verkligen gjort stora förändringar och förbättringar för Apoteksgruppen där vår franchiseaffär är en oerhört viktig delAtt ha lika stort fokus på båda våra affärsmodeller och göra förbättringar i stort och smått har verkligen gjort att vårt franchiseerbjudande blivit bättre och mer attraktivt samt att ekonomifunktionen verkligen levererat i att göra det som en serviceorganisations uppgift är – att under lätta för våra apotek så att de kan ha fokus på kund, god rådgivning och försäljning. Jag är stolt över den transformation man lyckats med på relativt kort tid”, säger Erik Sjögren, VD på Apoteksgruppen. 

Om priset ”Årets CFO”:

Priset tilldelas den CFO inom franchise som genom sitt nytänkande utvecklat en finans- och ekonomifunktion som haft en stor positiv påverkan på franchisesystemets finansiella utveckling.

Priset ”Årets CFO” delas ut i samarbete med Azets.

Finalister till ”Årets CFO” är: Erik Romell (Apoteksgruppen), Johannes Yalcin (Grekiska grill & bar) och Thomas Söderstedt (Best Western Hotels & Resorts).

www.svenskfranchise.seOm Apoteksgruppen

Apoteksgruppen har närmare 200 apotek runt om i Sverige, med ett hjärta som klappar lite extra för vår lands- och glesbygd. Vi vill göra hälsa enkelt för alla våra kunder genom att erbjuda ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda tjänster och produkter inom hälsa och skönhet samt rådgivning av våra kvalificerade farmaceuter. Apoteksgruppen möjliggör egenföretagande genom franchise och är den enda apotekskedjan i Sverige som har både kedjedrivna och franchisedrivna apotek. Med drygt tusen medarbetare gör vi skillnad tillsammans - varje dag! Vårt engagemang bygger på tre kärnvärden; att bry sig på riktigt, att ligga steget före, att göra verklig skillnad. Och vår vision är att bli Sveriges mest engagerade apotek där kunderna mår lite bättre. Apoteksgruppen ägs av Euroapotheca, norra Europas största apotekskoncern.

Kontaktpersoner

Linda Wakeham
Kommunikationschef Kronans Apotek
Linda Wakeham
PRESSKONTAKT