2022-05-16 07:00Pressmeddelande

Oriola och Euroapotheca tillkännager tilltänkt VD och styrelseordförande för det planerade gemensamma apoteksföretaget i Sverige

Som tidigare meddelats den 9 februari har Oriola och Euroapotheca tecknat ett ramavtal om att slå samman de respektive apoteksverksamheterna Kronans Apotek och Apoteksgruppen till ett nytt bolag i Sverige.

Nu har bolagen kommit överens om att Oriolas styrelseordförande Panu Routila är tilltänkt styrelseordföranden och att nuvarande VD för Apoteksgruppen, Erik Sjögren, är tilltänkt som VD för det nya bolaget. Katarina Gabrielson, VD för Oriola Corporation, kommer också ingå i styrelsen, medan kandidaterna till styrelsen från Euroapotheca kommer att nomineras längre fram.

Transaktionen måste godkännas av alla relevanta konkurrensmyndigheter.

Det nya bolaget som ska etableras kommer att ha över 470 kedjedrivna apotek, 44 franchisedrivna apotek och ett fullskaligt e-handelsapotek , över 2 300 heltidsanställda och en sammanlagd omsättning på 1 140 miljoner euro från och med 2020 i Sverige. Det nya bolaget blir den tredje största aktören på den svenska apoteksmarknaden sett till omsättning, med en beräknad sammanlagd marknadsandel på 25 procent.

Affären är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande. EU-kommissionen har fattat beslut om en remissbegäran från parterna och har i det beslutat att hänskjuta ärendet i sin helhet för att prövas och slutligen beslutas av Konkurrensmyndigheten i Sverige (Konkurrensverket).

Båda parter arbetar i aktiv dialog med berörda myndigheter. Beslut om affären förväntas komma under andra halvåret 2022. Tills alla villkor är uppfyllda och fusionen är genomförd kommer Kronans Apotek och Apoteksgruppen att fortsätta verka helt separata och oberoende.

För mer information:


Anna Bergstedt

Marketing & Communication Director,

Mobil: 0705762966

E-post: anna.bergstedt@apoteksgruppen.se alt presskontakt@apoteksgruppen.se

 

Andreas Rosenlund

Kommunikationsdirektör Kronans Apotek

Mobil: 0703591058

andreas.rosenlund@kronansapotek.se 

Oriola är ett företag för hälsa- och välbefinnande verksamt i Finland och Sverige. Vi hjälper människor att leva hälsosammare liv genom att ge dem tillgång till hållbara produkter och tjänster för hälsa och välbefinnande. I Sverige äger Oriola landets tredje största apotekskedja, Kronans Apotek. Förutom apotek ökar vår dosdispensering, medicinsk information och patientstöd säkerheten och effektiviteten av läkemedel. Våra experttjänster stödjer läkemedelsföretag genom hela läkemedlens livscykel. Oriolas leveranskedja säkerställer pålitlig och säker leverans av läkemedel till apotek, sjukhusapotek, veterinärer och andra vårdoperatörer. År 2021 var Oriolas omsättning 1,9 miljarder euro och koncernen hade cirka 4 100 anställda. Oriola Corporation är noterat på Nasdaq Helsinki. www.oriola.com

EUROAPOTHECA är en internationell grupp av nordeuropeiska företag som driver apotekskedjor och partihandel med läkemedelsföretag i Litauen, Sverige, Lettland och Estland, samt onlineapotek i Litauen, Lettland och Estland. EUROAPOTHECA-gruppen grundades 1998. EUROAPOTHECA äger för närvarande 480 apotek och 119 franchise-apotek i fyra länder och har mer än 3900 anställda. EUROAPOTHECA kontrollerar apotekskedjan Eurovaistinė (274 apotek) i Litauen, Apoteksgruppen (150 apotek och 43 franchise-apotek) i Sverige, Euroapteek (76 franchise-apotek) i Estland, Euroaptieka (56 apotek) i Lettland. www.euroapotheca.ltOm Apoteksgruppen

Apoteksgruppen har närmare 200 apotek runt om i Sverige, med ett hjärta som klappar lite extra för vår lands- och glesbygd. Vi vill göra hälsa enkelt för alla våra kunder genom att erbjuda ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda tjänster och produkter inom hälsa och skönhet samt rådgivning av våra kvalificerade farmaceuter. Apoteksgruppen möjliggör egenföretagande genom franchise och är den enda apotekskedjan i Sverige som har både kedjedrivna och franchisedrivna apotek. Med drygt tusen medarbetare gör vi skillnad tillsammans - varje dag! Vårt engagemang bygger på tre kärnvärden; att bry sig på riktigt, att ligga steget före, att göra verklig skillnad. Och vår vision är att bli Sveriges mest engagerade apotek där kunderna mår lite bättre. Apoteksgruppen ägs av Euroapotheca, norra Europas största apotekskoncern.

Kontaktpersoner

Linda Wakeham
Kommunikationschef Kronans Apotek
Linda Wakeham
PRESSKONTAKT

Relaterad media